Friday, November 20, 2009

flashback to 90s

kalau korang ingatlah...

kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask. lagi satu Gaban dan kesatria baja hitam. flashman ngan maskman jangan cite lah start kul 4.30 petang.

waktu petang tengok cite pasukan bola tampar jepun, dialih bahasa. tak salah tajuknya Mairo Attack dengan trade mark 'terimalah piring terbang'! huh dibalas dengan lompatan 3 summersolt. hahaha!! satu lagi cite Akantare yang heidimatsu mewarisi kilang membuat Momohiki. pastu cite Ring Hanikoma. aku suka tengok cite bola sepak kartun tajuk Kickers. kalau drama moden yang aku ingat cite oh my home atau dalam bahasa jepunnya adalah ah wagaya.

berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah sebab memang diarahkan suh bawah berus gigi semalamnye? hmm, mesti pegang cawan atau kole warna-warni kan? . mencangkung kat tepi longkang dgn classmates semua kat seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah, gila lemah lutut kita! ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 50 sen jek beb.....paling kelakar tengok geng-geng poyo yang meipu membaca buku konon, salin sinopsis je. alah apa nama program buku nilam?

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. Pukul tapak tangan. kelepap!! kan ?

nasik lemak bubuh kuah laksa? mee goreng bubuh kuah kari? haha..semuanya cuma 20sen jek kat kantin.

korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo, marco tapak hijau atau Pallas Jazz. kalau nak bergaya sikit mestilah kasut spark Bata atau twinkle yang iklan dia dia blink-blink bintangnya. konon kalau tengah malam lintas jalan mesti tak eksiden punya. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa.......

internet? email? Menda alah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. tu pun cite melayu paling hangat adalah sembilu I dan II.

kite pegi kedai runcit, beli Cikerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum, gula-gula yang dapat cincin tu. tak dilupakan, 'TiKam'. bile dah abih exam, main Monopoly la (ekceli jutaria), Donkey la, Happy Family. (watak paling aku ingat dalam happy family adalah ; stanley stone, barbara bun dan daisy dose)

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim kat tepi gate luar skola tuh....ais krim potong yang di tenyeh dengan kacang tumbuk.

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal. best dapat RMT sebab makanan banyak, panas dan minum air kotak susu coklat free.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,
rounders laa... tapi rounders pukul dengan bola getah, bukan yang keras macam orang besboll main tuh.

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang lidi cungkil-cungkil, 'Pepsi Cola one-two-three' , zero-point, 'Police & Sentry', main kejar2 duduk.....

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen, ais-krim Pong kot? Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! bleh share!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik dengan getah. main masa cikgu mesyuarat. hmmm...ni pun kita main dulu ni. baling-baling kapur laa.

hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah main patung kertas yang bleh salin-salin baju tuh. alah dekat dia punya baju tu kertas tu ada macam cangkuk kena lipat sangkut kat bahu patung kertas tuh. siap ada yang tahyul kata patung tubleh hidup so calit pangkah kat leher dia. ni semua pengaruh filem child play. jahat ko chucky! pastu dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl'. yang budak skang tau, yg Westlife nyanyi.......bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam..

AIDS wujud sejak diorg lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael Jackson dah putih dah time tu. Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer. apatah lagi diorg tak percaya penah ada TV hitam putih..... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control. tapi ada jugak yang reti tu pun kalau umah dia pakai TV yang berusia lama.

dan diorg tak rasa macam mana teruja nak pakai henpon masa kat univesiti. fuh di awal-awal kewujudan henpon, jenama pun kelakar jek. pakai siemen yang bentuk macam kepala usop sontorian tuh. hahaha..lempar kat anjing sure anjing tu cepet kakinya.


pernah tak naik bas ni? gila macam nak kanser otak aku bergegar!

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
3. korg sure pelik bile tengok budak-budak kecik main komputer, selamba je main warcraft, dota dan half life.
4. kita geleng kepala bile nengok budak-budak skolah menengah guna handphone yang ada 3G. siap buat video call lah, komen fesbuk kat henpon jek.
5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu.
7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir jugak walaupun rasa macam tak semua yang aku tulis korang alami. tapi at least, ada lah jugak. sedih ke rindu ke atau malu? ntah..tapi tetap perasaan tu ada.

pantasnya masa berlalu!!!
**p/s : isi asal aku copy n paste jek, tapi banyak benda yga ku tokok tambah apa yg pernah kualami. hehe..

11 comments:

Cik Faridah Huda said...

ko kopy paste ke syed...
aku dpt detek satu je ayat dari hati naluri suci murni tuh...

"pernah tak naik bas ni? gila macam nak kanser otak aku bergegar!"

.::haS::. said...

cite bola tampar tu menjadi kegilaan zaman kecik2 dulu..try search kat youtube..x dek lah..

SYED NAHAR said...

mek : mmg aku copy paste tapi banyak yg aku edit tambah...kalau ori tu mana ada kisah satria baja hitam, mero attack bagai...hehehe..

senah : ntah ler...ada ke org jepun yg nak upload kat youtube cite tuh? tak pun sempat ke org mesia zaman tu rakan guna tv card? hahahaha..

MiSsZiLa said...

semua tu penah dialami...huhu...cayalah nahar,kuat betol memory tu...aku mengomen ni semasa melepak di cc mastura...hehe...pasni jom pi lepak pantai

SYED NAHAR said...

ceh ko ajak2 ikan ke nak lepak pantai? sini ada pun lembah pantai..

zulazahari said...

Salam,

Bas pegi Gerik tu, org Perak ke nie? Kat Medan Kidd hidup lagi bas-bas mcm tu. Bas Kinta warna hijau yg pergi Gopeng pun masih wujud lagi.

SYED NAHAR said...

oh apakah incik ini mengikuti perkembangan semasa bas-bas di negeri perak? dasyat bleh kenal..

diri ini.... said...

aku gelak berguling terkenangkan mase kecik salu maen anak patung kertas tukar2 baju tu..memang buat tnda pangkah sbb takot benda tu idop..
pastu mase sekolah rendah zaman aku salu ade van vitagen dtg jual..harus la nangis berguling nak beli.. rase mcm vangga giler bile beli vitagen penuh plastik..pastu dapat free sharpener..

SYED NAHAR said...

ye! anak patung wajah jepun itu sgt kelakar...pastu anda mengkreatipkan diri pi wat baju senirik then pakaikan..

zulazahari said...

Salam,

Actually saya nie pengguna bas hampir 20 tahun walaupun dah ada lesen memandu...hehe....jadi banyaklah bas yg dicam dan dikenali

SYED NAHAR said...

hahaha...

encik zulazahari, bas memang akan memberikan pengalaman yg sungguh nostalgia. tatkala memandu kereta kita akan tringat akan bas yg dulu pernah berjasa (even bayar mahal tak layak dikata berjasa). hehehehe...