Monday, April 26, 2010

kraton at ole-ole bali

entrace.

bali ambience.

table for 4.

bali archipelago treats.

no caption! bahaha..

Friday, April 16, 2010

di balik bau pening syelek perabot loh lam

zaman kanak-kanak.

tersangatlah kanak-kanak.

Thursday, April 15, 2010

achik's wedding

achik in blue mood, raden jawa tubik dari kraton.

mek in cotton and senah.

dalam ramai-ramai sibuk snap gambar, apem seorang yang sempat posing?

aksi jelingan manja!

aku suruh achik buat pose ni, okey ke?

korang ni tak menyempat-nyempat!! aku nak snap benda lain tau-tau korang posing. saja nak carpub! hahaha..

kumpulan marhaban dan qasidah sungai sumun.

Tuesday, April 13, 2010

Friday, April 9, 2010

teacher raja sariah and sir rahim

“Good morning teacher!” bergema seluruh kelas Bahasa inggeris tingkatan 1 set 4.

“Good morning class. Thank you and sit down!”

“ok, yesterday we learnt about the articles, nouns and verbs. So I hope that every one of you can start making a complete sentence. Has anybody got something to ask? Have I make myself clear? Ok!” ujar cikgu raja sariah.

“Teacher…kenapa ayat ni tak de verb? Noun dia ada ‘ing’ lagi. Bukan ke mesti ada sekurangnya kata nama pastu ada kata kerja.”suara azizul Othman mencelah.

“ok! Take a look at page 15 paragraph eleven. It says, ‘fishing is relaxing’. Don’t get confuse! Here, which one is the noun? Of course the word 'fishing' right! Why? 'fishing' is a noun there, it’s a gerund!”terang cikgu raja sariah dengan hanya bersahaja, sambil memadam papan hitam.

Tubuh cikgu raja sariah tinggi, kemas berbaju kurung dengan kain tudungnya diselempang rapi ke bahu, terserlah indah kerongsang yang dipin. Tidak cukup dengan itu, di balik sisiran kain tudung itu terjurai seutas rantai dengan loket emas, sesuai dengan personaliti cikgu raja sariah yang amat mementingkan kekemasan.

Sebatang kapur putih dicapai, lantas tangan yang ayu itu dihayun, menulis di atas papan hitam. Tulisannya kemas, condong ke kanan dan sesekali huruf ‘R’ kecilnya ditulis seperti tulisan sambung.

‘Masculine and Feminine’. Sebuah jadual dilukis. Seluruh pelajar segera menyalin.
“ok class! I am very sure that your are familiar with this two words. You learnt this since you were at primary school but let us refresh our mind on these. Ok. If I write here, ‘father’…so what is the feminine or contrast against gender of this particular word? Come on who knows?

"mother" tasnim menyahut.

Yes! Correct tasnim! Ssurely it is ‘mother’”

Tasnim tersenyum semangat. Saingan sengit tasnim merupakan azizul othman. Mereka saling bersaing, selain amat rapat dengan cikgu raja sariah. Acapkali mereka membantu cikgu raja sariah membawa buku-buku latihan ke bilik guru.

Di bawah perkataan ‘father’ tadi, cikgu raja sariah menaip 5 perkataan lagi, seraya di kotak ‘feminine’ ditinggalkan tanpa isi.

“Prince…Steward… Bull… Cock… Sir...”

“Number 1, wait azizul, I want samsul Shahril to give me the answer!”

“princess”

“Good! Number 2, please raise your hand. Ok azizul!”

“Stewardess”

“Good! Next? Ok nurtasnim.”

“Cow!”

“correct! Ok number 4? No, azizul! Give others to try. Please try Noorhidayatullah!”

“chicken”

“incorrect! Not chicken but hen. Ok, a hen is ibu ayam. The last one? Who? Ok, give me the answer azizul..”

“Teacher!”

kelas diam seketika...

Thursday, April 8, 2010

azzaq's wedding

pelamin ni memang lawa, nampak style macam di greece.

azzaq and wife.

delegasi ke rawang.

mari merindui penulisan yasu

click for enlargement.

Friday, April 2, 2010

mari merindui penulisan ash

click for enlargement.
dear ash, kalau nak melawat palestin ko nak ajak aku ke ramallah tu tak pe jugak, masuk alam-alam lain aku belum bersedia...

memburu tetingkap

Sesiapa ada cd windows??? I nak format laptop! Sekian lama tak apdet fesbuk, blog pun sama. Kesian, segala laman sesawang kini sudah dinaiki kulapok roti.
“oii mangkuk! Ada cd installer windows?”
“ada! Mari ah! Aku di putrajaya ler ni.”
“okies…lepas opis hour aku terus pi sana!”
Oh, terus semangat gila. Sambil bekerja, hati tak tenteram memikirkan betapa best kalau laptop tu dan boleh melakukan modus operandi di fesbuk, juga apdet blog.
Tinggg..!!! “perhatian kepada mereka yang meletakkan kenderaan di bahagian belakang, anda diingatkan supaya mengalihkan kenderaan anda kerana latihan futsal akan dimulakan sebentar lagi.
“ah! Masa untuk blah. Dalam kepala otak duk imagine jalan mana nak lalu. Nak lalu MRR2 sampai cheras? Oh no sangat jam. Nak lalu sentul, masuk sentul link staright ke mahameru past uterus sampai bangsar boleh masuk maju expressway! Ok jugak tu. Nak lalu LDP sampai puchong? Tak sanggup.
Ok. Perjalanan agak slow di depan KL sentral mengadap Hilton KL sebab ada construction. Eleh construction untuk buat flyover jalan traverse, projek ni dulu boss aku ada hantar masuk tender tapi gagal. Tak de rezeki. Oh, naik je NPE, disambungkan ke MEX hiway, terus ke putrajaya. Agak pantas, jalan lengang.
Eh call mangkuk jap, “oii..ko present berapa?”
“present 16, paling dekat dengan alamanda.”
Gila lambat jugak nak cecah present 16. Ikut signboard punyer pasal, nasib baik tak masuk gate kediaman timbalan perdana menteri. Hah!! Okies, pendek citer sampai jugak. Mangkuk tunggu berdiri tercangok depan blok. Wah! Apartment dia mewah jugak, saiz besaww!! Kalau mek yang punya,esti dia kalut nak tempah langsir sliding door. Hahaha..
“nah! Aku dah burn siap-siap doh ke mu! Ia tak dok cd key. Terus je mu install”
Okies..sembang-sembang jap epdate pasal isu semasa. Tambah-tambah sikit dengan gossip dan tohmahan, agak dah lengkap cukup masam masin manis, ok blah dulu. Mangkuk pun terus berjalan kaki ke alamanda nak pergi karaoke kot. Dari jauh aku blah aku masih nampak dia kat side mirror. Hujan renyai-renyai, aku nak tumpangkan dia tak mau, nak jalan kaki sebab senang ‘tubik’ pintu belakang.
Ah!! Sampai rumah terus switch on laptop aku yang kena virus tuh, gila ah sel barah yang mengalir membuatkan system jadi teruk. Slow giler!!! Terkeluar di skrin amaran kata “not enough memory to run…” masa tu aku klik my computer. Ah, restart pastu terus installer aje lah.
Ok restart! Tapi kenapa cd ni tak autorun. Klik my computer, lambat jugak nak ‘tubik’. Patutlah tak leh run…rupanya mangkuk burn kan aku cd bukan installer windows rupanya installer printer!!

Thursday, April 1, 2010

mari merindui penulisan mekrida

click for enlargement...