Tuesday, January 12, 2010

fried green tomatoes

ringkasan :
mengisahkan kehidupan yang dilalui oleh seorang perempuan yang meniti umur 40an. antara keyakinan diri, perasaan, bentuk tubuh, usia, perangai suami dan aktiviti harian, pelakon utama iaitu kathy bates telah dipertemukan dengan seorang yang amat bermakna dalam hidupnya. perempuan tua, seorang nenek yang hidupnya hanya tertumpu di hospital. menghayati kisah yang diceritakan semula, kathy bates terus komited dan mendapat semangat baru, iaitu semangat 'towana". kisah 'towana' melibatkan kisah cinta, persabatan, kematian, perjuangan hidup serta penindasan. dengan itu, kathy bates terus menagih penceritaan tersebut lalu kerap menziarahi perempuan yang tidak dikenalinya itu lantas pada suatu hari perempuan itu tiada lantas mengundang seribu satu persoalan lalu berdasarkan kata hati, kathy bates pergi menuju ke sebuah kafe yang dulunya popular dengan menu 'fried green tomatoes'.

komen : aku amat suka cerita ni! best dan sangat best! pada awalnya aku malas nak tengok tapi sungguh tidak menyangka bahawa filem-filem lakonan kathy bates selalu tidak mengecewakan. memang patut kathy bates pernah menjulang oscar. dvd ini telah aku beli sewaktu di utm dulu tapi tak boleh play menerusi laptop. tapi tidak tahu kenapa aku terdetik untuk menontonnya. terima kasih wahai kata hati kerana telah membantu aku mengisi hari malam. mula dengan mood sedih, cerita ni berjaya membawa mood semangat beserta diselit lawak natural yang exectly dia sekadar benda yang berlaku tapi lawak bila dimentionkan. ending dia memang sedih!

2 comments:

MiSsZiLa said...

boleh plak mcm tu...haha

SYED NAHAR said...

BUSY SANGAT HARI NI..TENGOK LAH PETANG SKIT KALAU BERKESEMPATAN..