Tuesday, November 30, 2010

pantun orang merajuk

bayangkan, seharian berjalan kaki melawat kawasan archeologi mehrauli, dengan kepala pening dan perut yang tak sedap. hati tak sabar nak tengok gambar yang telah di snap. terharu aku bila tengok gambar aku seperti di atas. terima kasih lah shahrul! jasa anda tidak diperlukan lagi :p hahahaha.. seriyes aku cakap kat dia gambar tu tak de nilai seni. paling dikesalkan sebab bukan senang nak pergi lagi. kot ya pun, ambik la gambar aku ikhlas sikit! hahaha.. aku terduduk-duduk nak ambik angle untuk snap gambar dia, tapi shahrul snap sebelah tangan pegang ais krim! hahaha.. mujur ada faiz yang baik hati. ok, tengok gambar bawah ni.


walaupun aku punya kemre adalah kecik, brand kodak je pun. penataan cahaya pun tak reti nak ekjas, tapi dapat juga gambar yang sedikit berjiwa ni. bila copy semua gambar dalam memory card, tidak syak lagi muka mamat di atas (shahrul) telah memonopoli kapasiti. tapi statement aku pasal "keikhlasan mengambil gambar" tu telah membuatkan shahrul berkecil hati, kena pulak angin tak okay terberantakan pulak dengan rumet beliau si hakim. lagi melarat dia punya rajuk.


kini, aku terdetik nak karang pantun. dah lama tak buat pantun. kali ni aku tulis pantun pasal orang yang merajuk. ada peribahasa untuk orang haloba; orang tamak selalu rugi, bagai anjing dengan bayang-bayang. tapi untuk orang merajuk apa pula? bagai ning yatimah dalam batu belah batu bertangkup? hahaha.. layan je lah, jangan nak terasa pula. aku ikhlas mengarang pantun ni dengan bersahaja. tak dedikasi pada sesiapa pun.



Wahai engkau bermuram durja,
Jalan ke mana minta dipapah,
Sekali pujuk rasa manja,
Berkali pujuk naik menyampah.

Wahai engkau kenapa marah,
Mulut muncung mengaku tidak,
Kawan menegur minta berubah,
Umur tua lagak budak-budak.

Wahai engkau duduk berangan,
Rasa gembira tidak terperi,
Buang kawan demi perasaan,
Kelak susah tanggung sendiri.

Wahai engkau diam membisu,
Kutahu dirimu si hati batu,
Demi ego sanggup menunggu,
Untung tidak masa yang lalu.

4 comments:

Anonymous said...

ух ты, Какие нужные слова... супер, великолепная мысль

Anonymous said...

ingatkan shahrul mengomen bahasa ukraine dah tadik..hehehe..

nahar

Anonymous said...

привет, Верно! Идет!

Ana Solehah DI said...

salam..kita copy satu ..izinkan