Thursday, December 27, 2012

Sate Ayam Jogja

Gerimis petang, aku diusung oleh beca tua menyusuri Jalan Malioboro yang sibuk dengan aktiviti perdagangan. Terpampang luas juraian kain rentang serta papan iklan jualan mura di kiri dan kanan jalan yang majoritinya menjual pakaian, makanan, barang perhiasan, buku serta hasil kerja tangan. Pasaraya Matahari di dalam Malioboro Mall juga tidak melepaskan peluang untuk membuat promosi sempena pesta jualan murah di tengah-tengah kesibukan Bandar Yogjakarta.


Beca dikayuh perlahan, dikayuh oleh seorang lelaki tua yang gelap kulitnya. Sambil mengayuh, dia petah menceritakan tentang anaknya yang bekerja di Malaysia. Makin lama makin perlahan kayuhannya, terlihat betis kakinya yang kurus. Terketar-ketar kulit apabila kakinya menekan pedal. Mungkin sakit, tapi apakan daya demi sesuap dia harus membanting tulang nan empat kerat.

Kemudian, berjalan kaki melintas Jalan Malioboro yang sibuk untuk melihat lebih dekat Muzium Benteng Vredeburg. Malangnya, masa melawat telah berlalu dan hanya mengabil foto bangunannya sahaja. Terlihat tugu gangsa Soekarno yang tegak berdiri menjadi monumen gah di situ. Dari pengamatan, Muzium Benteng Vredeburg adalah muzium yang memaparkan sejarah ketenteraan termasuk kisah peperangan yang berlaku di sekitar Jawa Tengah. Struktur kubu yang cantik ini digunakan sebagai markas oleh tentera Belanda sewaktu memerintah Indonesia. 


Berjalan laki terus menghampiri deruan ombak manusia berjalan kaki bergegas ke destinasi yang tidak diketahui. Disepanjang lorong pejalan kaki, deretan wanita duduk mencangkung menjual sate ayam. Berkepul asap memenuhi udara sambil suara mereka merayu simpati agar ada yang singgah membeli. "Sate ayam! Sate ayam! 5 ribu untuk 10 cucuk".

Kiranya 10 cucuk dalam seringgit lima puluh sen, atau secucuk lima belas sen. Sungguh murah sate ayam yang dijual. Sate ayam dipanggang atas bara, dikipas agar tidak hangus terbakar, kemudian dipersembahkan di atas daun pisang sebelum dicurahkan kuah kacang dan sos soya. Melihat keistimewaan ini, hati terpanggil untuk berbelanja 5 ribu rupiah.

Rasanya tidak begitu berbeza, sedikit manis mungkin kerana sos soya yang dititiskan. Kuah kacangnya juga tidak terlalu pekat, tetapi melekat elok pada isi ayam. Sambil menikmati sate ayam ini, mata memandang gelagat anak muda Jogja yang melepak bersahaja. Di atas lantai bertanah, ratusan lidi sate bertaburan di sana sini. Ada kanak-kanak yang mengutip lidi-lidi dan kemudiannya bermain pedang dengan teman sebaya. Ternampak pula anak kecil bergaun biru mengutip lidi-lidi ini, kemudiannya diberikan kepada ibunya yang sedang berniaga menjual sate ayam. Baki masih ada dua cucuk lagi, mampu dihabiskan atau bagaimana?

Jalan Malioboro, Yogjakarta,
11-14 Disember 2012.

3 comments:

Anonymous said...

so...apa jadi ngan baki? telan?

ina

SYED NAHAR said...

rahsia.. bahahahaha..serik!

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb