Monday, May 14, 2012

Trip To Mars

Trip kali ni berkisar kepada menghadiri majlis perkahwinan Mohd Alif Imran yang lebih dikenali sebagai Piko, watak utama dalam siri animasi terkenal dari Jepun iaitu Dragon Ball. Piko mempunyai kulit bewarna hijau dan berasal dari planet Nameck. Tidak salah jika aku memakai baju hijau, memang tepat ramalan aku, warna tema yang dipilih adalah hijau.

 Terima kasih untuk undangan itu, lebih-lebih lagi kerana menguruskan penginapan di homestay. Dalam gambar di atas, tidak terdapat wajah Motat kerana beliau malu-malu nak masuk ke dalam. Romzi pulak jangan sesekali korang nak tanya, ada ke patut datang kenduri pukul 5.30 petang? Nasi pun tinggal kerak je kot. Gambar ini Bidi lebih sopan, maklumlah sibuk di dapur mengambil tugas memasak semenjak lama berpisah dengan Cik Tie.

Eh ada silat? Tentu sekali, sungguh klasik budaya Utara. Bukan sahaja lauk pauknya lazat sehingga menjilat jari tetapi ada persembahan juga. Hafizi jilat apa sampai langsung tak nampak lalat berterbangan? Kalau di Perak persempahan kenduri diraikan dengan kugiran dan dendangan lagu oleh Wan Norziah, tapi di Utara khususnya di Jitra lebih menonjolkan bakat seni mempertahankan diri. Tapi aku nampak parang tu macam bukan logam saja. Kalau melayang pergi ke muka pengantin macam mana?

Selebihnya, kami membuat rombongan untuk melawat lokasi-lokasi menarik seperti eco-perlancongan di Megat Dewa yang amat terkenal suatu ketika dahulu. Tiga panglima utama dari Kodiang; Borek, Zaidi dan Mr.Ax amat sinonim dengan perkataan Pida 6, Orang Kampung mahupun Manggol Bongor. Tapi mereka lupa bahawa terdapat seorang lagi puteri yang juga berasal dari keindahan ini iaitu Siti Zalipah. Gambar di atas, kami dibawa melawat tapak projek tanaman padi oleh Borek, bakal usahawan muda tetapi kini mengalami masalah apabila hasil tanaman diserang oleh siput godang.

Menyusuri setiap denai yang ada, kemudiannya kami ke Kuala Perlis melalui Jalan Kuala Sanglang. Permandangan indah dirakam dah terus diupload di fesbuk sehingga Besah teruja nak ikut sekali. Di Kuala Perlis, kami bersama berGala-Dinner dengan pelbagai menu yang dipesan mengikut hawa nafsu syahwat yang pada asalnya ingin mengunjungi tanah Danok di sempadan. Ini belum masuk cerita kereta Borek terkepung, kisah kareoke di Kangar dan skandal-skandal yang selama ini (bukan Selama, Perak) menjadi misteri.

Keesokannya, kami ke Padang Besar untuk mencari habuan masing-masing. Tiada langsung terfikir di fikiran aku selain jersey Spurs. Tapi aku sempat rembat sebentuk cincin zamrud tiruan yang dilihat sangat berpadanan dengan jari-jemariku yang berkedut tu. Malangnya dah nak sampai KL, cincin jatuh bawah seat kereta Honda City milik Yashar lantas sehingga kini gagal dijumpai. Gambar di atas adalah pemandangan ladang tebu Chuping yang pernah menjadi lokasi pengambaran filem arahan Bade Hj Azmi iaitu KL Menjerit. Haha :)

Terima kasih kepada Yashar- penaja pengangkutan, Pak Tam- penaja rempah kari, Bidi- masterchef keluaran dewan makan Seratas dan Amir- penghibur di kala sunyi. Haha.. Terima kasih tak terhingga buat Borek yang sudi menjadi pemandu pelancong dan akhir kata tahniah buat pasangan mempelai: Piko & Wife :)

7 comments:

Hustler said...

Suka moto yang abg duduk tuh.. Yamaha Fino.

SYED NAHAR said...

kat johor tak de ke??

Hustler said...

Kat johor tak banyak yang pakai fino, diorang lebih suka pakai Yamaha Spark n Jupiter.

Anonymous said...

laaa...mai kg i x habaq pun...ish2...depa tunjuk x rumah aku? dekat dah la tu....

xpa syed..nnti hg mai penang...aku bwk jln2..aku dh tukar warga negeri aku... hehehehhe...

tp pida 6 tetap di hati...hehehhe


sir

SYED NAHAR said...

sir... nak pi penang! nanti kitorg plan eh :) tenku for the invitation :)

MiSsOnE HaZeL said...

cincin ang tu mesti yashar buat2 x jumpa..haha..sir sudah di penang, so? bilakah agenda kita? haha

SYED NAHAR said...

soon :) please ...